Ağız kokusu bireyin kendine güvenini ve sosyal ilişkilerini etkileyen, toplumda yaygın bir problemdir. Kötü ağız hijyenine bağlı çürükler ve dişeti hastalıkları, uyumu bozulmuş protezler, yarı gömük dişlerin neden olduğu çevre doku enfeksiyonları, ağız kuruluğu ve kişinin beslenme şekli başlıca ağız kokusu nedenlerini oluşturur. Ayrıca ağız kokusu, sinüs ve akciğer enfeksiyonları, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, diabet (şeker hastalığı), mide rahatsızlıkları gibi bazı sistemik hastalıkların da habercisi olabilir. Ağız kokusundan şikayeti olan bireylerde detaylı muayene yapılarak etken tespit edilmeli ve etkeni ortadan kaldırmaya yönelik tedavi yapılmalıdır. Ağız içi etkenler elimine edildikten sonra şikayetin devam etmesi durumunda altta yatabilecek sistemik rahatsızlıklar düşünülerek hastanın bir dahiliye uzmanına yönlendirilmesi doğru olacaktır.
Ağız kokusu probleminin önüne geçebilmek için;
* Dişler günde iki kez fırçalanmalı, her gün mutlaka diş ipi kullanılmalı ve ağız gargarası ile ağız bakımı tamamlanmalıdır. Dilin fırçalanması unutulmamalıdır
* Hareketli protez kullanılıyorsa her yemekten sonra protezlerin temizliği yapılmalıdır.
* Düzenli diş hekimi ziyareti yapılmalı, ağızda var olan çürükler, dişeti hastalıkları, uyumu bozulmuş protezler tedavi edilmelidir.
Bu sitede bulunan tüm bilgiler, hastaları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Herhangi bir ticari amaç taşımamaktadır.
Öte yandan site içeriğinde bulunan bilgiler hastaların genel olarak faydalanması için verilmektedir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.