Beyaz dişlerle gülümseme diş estetiğinin vazgeçilmez unsurudur. Beyazlatma (bleaching) estetik diş hekimliğinde önemli bir yere sahiptir. Klinik ve evde yapılan ya da ikisinin kombine kullanıldığı yöntemlerle dişlerin ana rengini açma işlemidir. İnsanlarda diş renkleri tıpkı ten renkleri gibi farklılık gösterir. Bazı insanlar doğuştan şanslı olarak beyaz diş rengine sahipken bazı insanlar genetik olarak koyu renkli dişlere sahiptir. Başta yiyecek ve içeceklerin kalıntıları, boyayıcı özellikleri gibi nedenlerle doğal beyazlığını kaybederek renklenen dişler zamanla ilerleyen yaşa bağlı olarak sararmaktadırlar. Doğal beyazlığını kaybeden dişleri eski beyazlığına kavuşturmak ve dişleri beyazlatmak için birçok farklı yöntem uygulanmaktadır. Özel durumlar hariç, uzman diş hekimi kontrolünde hemen her yaş grubu insanlar için dişlerindeki sararmalardan kurtularak bembeyaz ışıltıya kavuşmak ve etrafına sağlıklı gülümsemeye sahip olmak mümkündür.
Bilimsel yöntemlerle dişleri beyazlatma yanı sıra evde kendi imkanlarınızla da dişlerinizi beyazlatmanız mümkündür. Yapılan araştırmalar diş hekimi kontrolünde bilinçli bir şekilde yapıldığı takdirde beyazlatmanın sağlıklı ve başarılı olabildiğini göstermektedir. Piyasaya sürülmüş denetlenmemiş ürünlerle beyazlatmaya çalışılması diş yapısına geriye dönüşümsüz zararlar verebilir. Günümüzde beyazlatma etkin ve basit yöntemlerle tüm muayenehanelerde kolaylıkla uygulanabilmektedir. Diş hekimi diş beyazlatmanın uygun olup olmayacağına karar vermek için muayene eder. Dişlerde çatlaklar var ise beyazlatma jeli çatlak yüzeyden içeri gireceği için beyazlatma yapmayabilir ve estetiği sağlamak için lamina denilen yaprak porselenler önerilebilir. Ya da beyazlatma yapıldıktan sonra daha beyaz olsun isterseniz lamina seçeneği uygun ise hekiminiz lamina seçeneğini size sunabilir. Dişeti çekilmeleri olan kişilerde dişler sağlıklı ise beyazlatma uygulanabilir. Eski dolgular ya da kaplamaların rengi beyazlatma işlemi ile açılmaz. Beyazlatma sonrası hepsinin değişmesi gerekebilir. Diş hekimi bu durumlarının değerlendirmesini yapar.
Beyazlatma öncesi ağız sağlıklı olamalıdır. Dişeti iltihabı veya çürük dişler var ise beyazlatma işlemi öncesi bunlar tedavi edilir.
Beyazlatma Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
Beyazlatma iki yöntemle uygulanabilir:
Home Bleaching (ev tipi beyazlatma): Hekimin dişlerden aldığı ölçüden elde edilen model üzerine dişlerin üzerine tam oturan, ince şeffaf bir plak hazırlanır. Bu plağın içine beyazlatma ajanı uygulanarak beyazlatma işlemi gerçekleştirilir. Ne kadar süre ağzınızda kalacağı ve kaç gün uygulanacağı hekimin yapacağı muayene sonucunda ortaya çıkar.
Office Bleaching: Bu tip diş beyazlatma yönteminde diş hekimi tarafından klinik ortamında ve genellikle 40-50 dk kadar süren bir işlemle uygulanır. Dişler üzerine beyazlatıcı ajan sürülür. Kullanılan beyazlatma jelleri genellikle karbomid peroksit ya da hidrojen peroksit içerir.
Diş Beyazlatma İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar
Hangi Beyazlatma Yöntemi?
Son yapılan çalışmalarda office ve home bleaching uygulanmalarının aynı anda kullanılmasının etkin bir beyazlatma için gerekli olduğu belirtilmiştir. Kısaca beyazlatma office tipi ile yapılsa bile kalıcılığı için ev tipi ile desteklenmesi önerilmektedir.
Dişler Ne Kadar Beyazlar?
Diş renginin ne kadar açılacağının standart bir cevabı yoktur. Kullanılan bleaching maddeleri tanıtılırken 8-10 ton arasında diş renginin açıldığı söylenir. Aslında bu 2-4 ana ton açılması anlamına gelir. Yalnızca 2 ya da 3 ton açılması gülüşünüzde olumlu bir değişiklik yaratır. Dişlerinizin yapısı şu andaki rengi, uygulama tekniği sonucu etkiler.Günümüzde oldukça başarılı ajanlarla yüksek derecede fark edilebilir bir beyazlatma sağlamak artık mümkün.
Beyazlatma Dişlere Zarar Verir mi?
Yapılan çalışmalar diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma sistemlerinin kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermiştir. Diş hekiminin florür uygulaması ile beyazlatma işlemi daha güvenli bir işlem olmaktadır
Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Nelerdir?
Bütün beyazlatma jelleri az çok hassasiyete sebep olur. Bu soğuk, sıcak içeceklere ve havaya karşı oluşan hassasiyet rahatsızlık verir. Hassasiyet durumunda diş doktorunun uygulayacağı topikal florür bu diş hassasiyetini azaltacaktır. Ayrıca hassasiyet azaltmak için içerisinde potasyum nitrat ve yüksek oranda florür bulunduran diş macunları da işe yarar.
Dişlerin Beyazlaması Ne Kadar Sürer?
Sonuçlar farklıdır. Bazı dişler 20 dk da beyazlarken bazıları için 1-2 seans beyazlatma yapmak gerekebilir. Dişlerinizde sarılaşma grileşmeden ne kadar fazlaysa beyazlatma o kadar iyi olacaktır. Antibiyotik kullanımından kaynaklanan grileşmenin beyazlatılması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süreç gerektirebilir.
Beyazlatma Ne Kadar Süre Etkisini Korur?
Beyazlatma sonrasında dişlerinizin rengi asla başlangıçtaki rengine dönmez ama bir miktar renklenme oluşabilir. 6 ay veya yılda bir kez ev tipi beyazlatma ile bakım sağlanması tavsiye edilir.
Beyazlatma sonrası yaklaşık 2 gün yani 48 saat boyunca çay, kahve, kırmızı şarap, sigara, cola, asitli içecekler ve renkli yiyeceklerden uzak kalmak gereklidir. Çünkü yapılan beyazlatmanın etkisi dentin tübüllerinde 48 saat boyunca devam eder. Bu süre zarfında renkli içecek ve yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Beyazlatma Hangi Durumlarda Yapılmaz?
Beyazlatma İşleminde Ağrı Duyar mıyım?
İşlem sırasında ve takip eden 2 gün içinde biraz hassasiyet olabilir.Bu geçici bir durumdur.
Bu sitede bulunan tüm bilgiler, hastaları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Herhangi bir ticari amaç taşımamaktadır.
Öte yandan site içeriğinde bulunan bilgiler hastaların genel olarak faydalanması için verilmektedir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.