Diş hekimliğinde estetik beklentilerin artmasıyla birlikte arka bölge dişlerine de estetik restorasyonlar yapmak son yıllarda bir gereksinim halini almış ve yaygın olarak kullanıma girmiştir. Bunun sonucunda birçok materyal ve teknik geliştirilmiştir. Amaç restorasyonun uzun ömürlü, fonksiyonel, biyo uyumlu ve estetik olması gibi tüm gereksinimlerini karşılamasıdır.
Estetik için başarı kriterlerinin en başında en konservatif olanı uygulamak yani mümkün olduğunca fazla diş dokusunu korumak gelir. Hiçbir şey doğal doku kadar mükemmel olamaz. Porselen inley ve onleyler; arka bölge dişlerde uygulanan, laboratuvarda hazırlanan, üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Çürük, travma gibi nedenlerle dişlerde oluşan madde kaybını sadece eksik kısmı doldurmak şeklinde restore eder. Kuron restorasyonlarında yapıldığı gibi diş tümden kesilip küçültülmez. Dişin sağlam sert dokuları mümkün olduğunca korunduğundan konservatif bir tedavi şeklidir. Laboratuvarda hazırlandığı için ağız ortamında yapılan işlemlerin süresi kısalır. Özellikle birden fazla diş yapılacaksa zamandan önemli ölçüde tasarruf sağlar. Laboratuvar ortamında hazırlandığı için komşu dişlerle kontakt noktaları, renk, boyut, biçim olarak oran ve uyumları daha düzgün bir şekilde bitirilebilir. Estetik sağlamada oldukça başarılıdır. Ayrıca bu porselenler dişin sertliğine yakındır ve dişeti ile uyumlu malzemelerdir. Biyolojik uyumları iyidir, allerjik reaksiyonlara neden olmazlar. Dayanıklılıkları ve estetik üstünlükleri nedeniyle kompozit dolgulara, diş dokusunu koruması özelliği ile de kuron restorasyonlarına tercih edilebilirler.
Bu sitede bulunan tüm bilgiler, hastaları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Herhangi bir ticari amaç taşımamaktadır.
Öte yandan site içeriğinde bulunan bilgiler hastaların genel olarak faydalanması için verilmektedir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.