Zirkonyum (Zr) kimyasal bir elementtir. Zirkonyum bir çok farklı bileşik halinde bulunabilir. Bunların en önemlisi zirkonyum oksit bileşiğidir. Zirkonyum sıcaklık ve korozyona karşı çok dirençlidir.
Zirkonyumun elektronik yapısı normal bir metale uygundur, paslanmaz çelik gibi kuvvetlidir. Zirkonyum metalinin saflığı, mekanik özelliklerini arttırmaktadır. Birçok ortamda titanyum ve paslanmaz çeliğe göre daha dayanıklıdır. Malzemenin sağlam oluşu ve korozyona karşı dirençli oluşundan dolayı diş hekimliğinde kullanımı gündeme gelmiştir.
Zirkonyum Alt Yapılı Porselenler
Diş hekimliğinden estetik beklentiler gün geçtikçe artmaktadır. Gelişen yeni teknolojiler ile estetik uygulamalar ön plana çıkmaktadır. Uzun yıllardan beri kullanılan metal destekli restorasyonlar, günümüzde estetik beklentiyi karşılayamaz hale gelmiştir. Bu yüzden metal alt yapı yerine seramik alt yapı kullanımı düşünülmüştür. Tam seramik restorasyonlar kuron ve köprü yapımında kullanılmaya başlanmıştır. Bu sistemler estetik sağlamada çok başarılı olmalarına rağmen kırılgan oluşları, arka bölgelerde ve köprü restorasyonlarında problem olmuştur. Bu yüzden dayanıklı bir materyal olması nedeniyle tıpta pek çok alanda kullanılan zirkonyum kullanımına başlanmıştır. Alt yapı materyali olarak klasik köprülerdeki metal yerine zirkonyum oksit (zirkonya) kullanılmıştır. Zirkonyum oksit alt yapılı sistemler tüm seramik sistemler içinde, doku uyumu, detaylı olarak şekillendirilebilmeleri ve yüksek fiziksel özellikleriyle ayrı bir yer edinmiştir.
Zirkonya çok kuvvetli olmasının yanında beyaz ve transparan bir madde olma avantajı, biyo uyumluluğu metal alerjisi gibi sorunlar olmaması ve düşük ısı iletkenliği sebebiyle sabit protez restorasyonları için ideal seçenek haline gelmiştir.
Zirkonyum Alt Yapılı Porselenlerin Avantajları
Bu sitede bulunan tüm bilgiler, hastaları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Herhangi bir ticari amaç taşımamaktadır.
Öte yandan site içeriğinde bulunan bilgiler hastaların genel olarak faydalanması için verilmektedir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.