Dental İmplant Nedir?
Dental implantlar travma, çürük, dişeti hastalığı nedeni ile kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilen, hastaların estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılayan sıklıkla titanyum malzemeden üretilen yapay diş kökleridir. Günümüzde diş eksikliklerinin giderilmesinde kullanılan en güvenli ve modern tedavi yöntemidir.
İmplant Kimlere Uygulanır?
İmplantlar tek diş eksikliğinde, serbest sonlanan vaka dediğimiz arka dişlerini kaybetmiş hastalarda, az sayıda kalmış doğal dişlere destek olmak amacıyla ya da tüm doğal dişlerini kaybetmiş hastalara uygulanır.
İmplantlar genel sağlık durumu el veren her yaştaki hastaya uygulanır. Yalnızca genç hastalarda kemik gelişiminin tamamlanması için 18 yaşına kadar beklemek gerekir.
Kemik gelişimini tamamlamamış olan genç hastalar, hamile kadınlar, aşırı sigara kullanan kişiler, baş-boyun bölgesinden radyoterapi görenler, kontrol altına alınmamış şeker hastaları, kemik metabolizması hastalığı olanlar, bifosfanat türü ilaç kullananlar, immün yetersizliği olanlar, bağ dokusu hastalığı olan bireyler implant için iyi birer aday değildir. Ancak hastaların durumları değerlendirilip doktorlarıyla konsültasyon yapıldıktan sonra belli önlemler alınarak implant yapılması mümkün olabilir.
Hastanın İmplant Açısından Değerlendirilmesi
İmplant tedavisi uygulanacak hastalar klinik ve radyografik olarak değerlendirilir. En basit radyografik değerlendirme yöntemi bugün pek çok klinikte rahatça çektirebildiğimiz panoramik röntgenlerdir. Kemik hacminde yetersizlik olduğu düşünülen hastalarda implant tedavisi öncesi üç boyutlu dental tomografi çektirilmesi gerekli olabilir. Klinik ve radyografik muayene sonrası uygulanacak implantların sayısına, boyuna, çapına ve yapılacak protezin tipine karar verilir. Kemik hacminde yetersizlik olan hastalara implant operasyonu öncesi ya da operasyonla aynı seansta kemik ogmentasyonu denilen kemiğin hacmini arttırmak için bir takım ilave cerrahi işlemler uygulanabilir.
İmplantın Yerleştirilmesi
İmplant operasyonları genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. Ancak gerekli görülen durumlarda genel anestezi ya da sedasyon da tercih edilebilir. Kemik içine uygun boy ve çaptaki implantın yerleştirilmesinden sonra doku dikişle kapatılır, 7-10 gün sonra dikişler alınır. Hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmez. Operasyon sonrası oluşması muhtemel şikayetler reçete edilen ilaçlarla en aza indirilir. Tek bir implant için operasyon süresi 15-30 dk arasında değişir. İmplant sayısının artması ya da kemik ogmentasyonu gerekmesi operasyon süresinin de artmasına neden olur.
Bekleme Süresi
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte titanyum malzemenin yüzey özellikleri de geliştirilmiş, bu da hem implantlardaki başarı oranını arttırmış hem de operasyon sonrası bekleme süresini kısaltmıştır. Bugün kemik ogmentasyonu gerektirmeyen bir implant operasyonu sonrası rutin bekleme süresi yaklaşık 2 ay kadardır. Hatta uygun vakalarda implantın yerleştirilmesini takiben aynı seansta protezin yapılması da oldukça yaygın kullandığımız bir yöntemdir. Kemik ogmentasyonu yapılan hastalarda bekleme süresi 6 aya kadar uzayabilmektedir.
İmplantların Avantajları
Tek diş eksikliklerinde eksikliğin köprü protezi ile giderilmesinde sağlam dişlerin kesilerek küçültülmesi gerekmekte, bu da kesilen dişlerde ilerde çürük ve dişeti hastalığı oluşma riskini arttırmakta, ayrıca doğal ve estetik görüntüden de uzaklaşılmaktadır. İmplant uygulaması yapıldığında ise komşu dişlere herhangi bir müdahale yapılmaksızın sadece eksik dişin olduğu bölgeye implant ve implant üstü kuron yerleştirilmektedir.
Sonu serbest sonlanan hastalar ya da tüm dişlerini kaybeden hastalar hareketli protez kullanması gereken hastalardır. Hareketli protezler hiçbir zaman implant destekli protezler kadar konforlu değildir. Zamanla çene kemiğinde meydana gelen erimeler protezlerin kullanımını daha da zorlaştırmaktadır. Konuşurken ya da yemek yerken protezi oynayan ve ses çıkaran hasta hem sosyal yaşantıda zorluk yaşar hem de beslenmesi bozulduğundan genel sağlık problemleri yaşar.
Sonu serbest sonlanan vakalar yani arka dişlerinin tümünü kaybetmiş hastalar implant uygulamaları ile hareketli protez kullanmaktan kurtulurken, tam dişsiz hastalar sabit protez kullanma şansına sahip olabilmekte ya da tam protezlerini destekleyen 2-4 tane implantla hareket etmeyen stabil bir protez kullanma şansına sahip olabilmektedirler.
İmplantın Dezavantajları
Klasik protezlere göre dezavantajı cerrahi operasyon gerektirmesi, daha pahalı bir tedavi uygulaması olması ve bekleme süresinin daha uzun olmasıdır. Ancak yapılan araştırmalar implant yaptıran hastaların bu dezavantajları önemsemediklerini, sahip oldukları rahatlıktan dolayı aynı tedaviyi yine de tercih edeceklerini söylediklerini ortaya koymaktadır.
İmplantlarda Başarı
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte implantların yüzey özellikleri de gelişmiş, günümüzde başarı oranı %97 lere kadar çıkmıştır. Ancak; operasyonun aşırı travmatik gerçekleştirilmesi , implant çevresinde enfeksiyon, sigara kullanımı gibi kemik ve dişetine kan akışını engelleyerek implantın kemik çevresine entegrasyonunu azaltacak durumlar implantın başarısını etkileyebilir. Aynı zamanda sağlıklı kemiğin yetersizliği de implantın entegre olamamasına neden olabilir. Yeterli kemik bulunmadığı durumlarda, implantlar hareketsiz kalamadığı için kemikle entegrasyon gerçekleşemez. İmplant operasyonunu gerçekleştirecek uzman hekim bu faktörleri değerlendirerek olumsuzlukları ortadan kaldırmak yönünde hem hastaya direktiflerde bulunup hem de kendisi önlem aldığında başarısızlık riski en aza indirilir. Bu nedenle operasyonların konusunda uzman ve tecrübeli bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.
İmplant Operayonu Sonrası Yaşanabilecek Rahatsızlıklar
Operasyonu takip eden günden itibaren bir kaç gün süreyle hafif şişlik, morluk, ağrı ve sızıntı şeklinde kanama beklenebilir. Ancak 1-2 implant yerleştirilmesi gibi kısa süreli operasyonlarda çoğunlukla bu şikayetler beklenmez. Operasyon sonrası reçete edilen ağrı kesici ve antibiyotiklerle hastanın bu süreci rahat geçirmesi sağlanır.
İmplant Operasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dikişleriniz alındıktan sonra hekiminizin söylediği tarihte implant üstü protezlerinizi yaptırmak için hekiminize başvurabilirsiniz.
İmplantlar ve Ağız Bakımı
Gerek implant üstü kuron ve köprüler, gerekse implant üstü hareketli protezlerin temizliği son derece önemlidir. İmplant üstü protezler takıldıktan sonra hasta ağız hijyenine yeterli özeni göstermez ise aynı doğal dişlerde olduğu gibi implant etrafındaki dişetinde daha sonrada kemikte iltihaplanma başlar. İlerlemiş vakalarda bu durum implantın kaybına dahi neden olabilir.
Eğer ağzınızda implant üstü kaplama (kuron-köprü) taşıyorsanız, günlük rutin ağız bakımınıza ilave olarak köprü altı ipleri, ara yüz fırçaları ve ağız gargarası kullanarak ulaşılması güç bölgelerin temizliğini yapmalı, plak birikimini engellemelisiniz.
Eğer ağzınızda implant üstü hareketli protez kullanıyor iseniz, protezinizi günde en az iki kez temizlemeli, ağız içindeki implant üstü bağlantı parçalarını yumuşak bir diş fırçası ile temizlemeli, temizliği ağız gargarası ile tamamlamalısınız.
Protezler ağıza yerleştirildikten sonra ilk bir sene 3-4 ayda bir, sonrasında 6 ayda bir düzenli hekim kontrollerine gitmeli, implantlar, implant üstü protezler ve ağız dokularınızın durumunu kontrol ettirmelisiniz.
Bu sitede bulunan tüm bilgiler, hastaları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Herhangi bir ticari amaç taşımamaktadır.
Öte yandan site içeriğinde bulunan bilgiler hastaların genel olarak faydalanması için verilmektedir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.