Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine koyulması ya da estetik bozuklukların giderilmesi için eksik dişlerin ve çevresindeki dokuların yapay malzemeler ile restore edildiği, fonksiyon, estetik ve sağlığın devamlılığının sağlanmasını amaçlayan diş hekimliği dalıdır. Protez uygulamalarındaki amaç, kişinin yüzü ile uyumlu, doğala en yakın çiğneme ve konuşma işlevini yerine getirebilecek yapay dişler yapmaktır. SABİT PROTEZLER Diş eksikliği ya da dişlerde aşırı madde kaybı durumunda eksikliğin doğal diş yapısına benzer porselen malzemeler kullanılarak giderildiği kuron ve köprü uygulamalarıdır. Metal altyapılı metal seramikler uzun yıllar kuron-köprü restorasyonlarında kullanılmıştır. Artan estetik beklentiler ile birlikte tam seramik ve zirkonyum altyapılı kuron ve köprüler de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
HAREKETLİ PROTEZLER Total Protezler: Doğal dişlerin tamamının eksik olduğu durumlarda uygulanan hareketli protez tipidir. Parsiyel Protezler: Doğal dişlerinin bir kısmını ağızda olduğu durumlarda, bu dişlerden destek alınarak yapılan hareketli protezlerdir.
İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLER İmplant tedavisinde önemli olan, öncesinde protez planlaması yapılarak buna uygun olacak şekilde implantların yerleştirilmesidir. Hasta beklentileri, ağız içi kemik ve çevre yumuşak dokuların durumu, komşu dişlerle ilişkiler ve hastanın maddi olanakları değerlendirilerek protez planlaması yapılır. İmplant üstü protezler sabit, hareketli (overdenture) ya da hibrid protez şeklinde yapılan tedavilerdir. İmplant üstü sabit protezler kuron ve köprü uygulamaları, hareketli protezler bar ya da topuz bağlantılı protezler , hibrid protezler ise her iki protez tipinin kombine edildiği uygulama şekilleridir.
Bu sitede bulunan tüm bilgiler, hastaları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Herhangi bir ticari amaç taşımamaktadır.
Öte yandan site içeriğinde bulunan bilgiler hastaların genel olarak faydalanması için verilmektedir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.